Nový zákoník práce v praxi

LabourZákoník práce prošel výraznou změnou hlavně v roce 2015. Tento rok jsme se mohli také dočkat změn, ale ani zdaleka tak výrazných jako v roce minulém. Nový zákoník práce pro rok 2016 má spíš takové kosmetické úpravy, které se dotýkají jak zaměstnanců, tak i zaměstnavatelů.

V jednom bodě si ale přeci jen výrazně polepší zaměstnanci a to hlavně ti, kteří pravidelně jezdí na služební cesty a hlavně do zahraničí. Byla zvednuta sazba pro cestovní náhrady a to nejen na jídlo, ale i na samotnou cestu, pokud pojedou vlastním vozidlem. Výše stravného se odráží nejen od základní sazby pro cestovní náhrady, ale i od délky pobytu, a pokud je cesta směřována do zahraničí, pak je vyplácena v zahraniční měně. V takové, v jaké zemi tráví na cestě zaměstnanec nejvíce času.

Zrušena byla úplně veřejná služba, o které se hodně diskutovalo hlavně mezi nezaměstnanými, kterých se mimo jiné týkala. Každý, kdo byl hlášen jako uchazeč o práci, musel splnit několik hodin veřejné služby a tak mu vznikl i nárok na příspěvek v nezaměstnanosti.

Současně jsou ale v řešení i jisté změny, které přijdou v platnost během několika nastávajících let. Navíc některé změny byly odloženy k projednání. Patří mezi ně například zákon o úrazovém pojištění, který byl odložen dokonce až na rok 2016.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress
Theme: Esquire by Matthew Buchanan.